Lokaliteter

Kantareller er en mykorrhizadannende svamp, hvilket medfører, at svampen kun vokser nær træer især af arterne eg og gran, samt bøg. Hvor skovbunden samtidig er sur, er det ideelle betingelser for kantarellerne.
Hvis du vil lede efter kantareller, skal du udse dig magre skove af gran, bøg eller eg. Tørre skrænter, magre plantagejorde og lignende. Svampene kan være svære at spotte, da de gemmer sig nærmest under træstubbene, nær visne grene, eller under tørt græs og lyng.

De vestjyske plantager er ofte rige på kantareller, men men den kan findes i hele landet. Dog er den den allermest eftertragtede spisesvamp, så kendte lokaliteter kan hurtigt blive støvsuget for svampe.. Det gælder især i bynære området fx skovene i Nordsjælland. Men selv her i Vejle Ådal, hvor vi bor, har vi oplevet folk komme kørende hertil, stige ud af bilen nærmest uden at gide slukke motoren med det ene formål at tømme kendte lokaliteter for kantareller..

Holder du ferie i Sverige i højsæsonen for kantareller, må du endelig prøve lykken der også, for udbredelsen er bestemt ikke begrænset til Danmark. Der findes masser af fantastiske svampelokaliteter i Sverige også! Læs denne artikel om svampejagt i Småland.
Svampejagt er meget udbredt i Polen og de baltiske lande, men der har udbredelsen af mårhunden betydet, at det svampene kan være sygdomsbefængte, hvorfor det ikke kan anbefales at plukke svampe disse steder!

Her er en beretning fra Læsø og en opskrift på syltede kantareller.